Willens en Wetens de Wolf

2021-2022, podcastserie

In het Nederlandse natuurlandschap was de mens tot voor kort allesoverheersend én alleenheerser. De ijver waarmee de Nederlander het eigen grondgebied probeert te vormen en beheren (en het dan ook nog ‘natuur’ durft te noemen) leek tot nu toe zelfs redelijk succesvol. Totdat de wolf kwam.

De wolf doorbreekt namelijk alle kaders die we met elkaar hebben gebouwd rondom de Nederlandse natuur. En dat geeft conflict. Tussen mens en natuur, tussen mens en wolf en, hoe kan het ook anders, tussen mens en mens. 

Voor de vierdelige podcastserie Willens en Wetens de Wolf trok ik middenin de pandemie clandestien de vrije natuur in. Ik ging op zoek naar het beest en op zoek naar de mens die er het zijne van vindt. Er werden vragen gesteld: is de wolf een welkome aanvulling op, en zelfs mogelijk de redder van ons verslechterende ‘natuurlijke’ ecosysteem? Of is er in dit kleine landje geen plaats meer voor grote roofdieren? Hoe kunnen we samenwonen met de natuur? En wie bepaalt eigenlijk de grenzen tussen de leefgebieden van mensen en dieren?

In Willens en Wetens de Wolf bekijk ik wolven door de ogen van mensen. En mensen door de ogen van wolven. Ik volg de sporen van spoorzoekers en ga op zoek naar de échte, grote, boze… mens.

Willens en Wetens de Wolf is tot stand gekomen met steun van: CBK Rotterdam, Mondriaan Fonds, Niemeijer Fonds en Stichting Droom en Daad. De muziek is van Maud van Maarsseveen. Zij deed ook de nabewerking en de mixage.

Aflevering 1 – Nog nooit gezien

De wolf is een bijzonder groot, maar ook bijzonder onzichtbaar roofdier in het Nederlandse natuurlandschap. Wie er een ziet heeft geluk! Of toch niet? In aflevering 1 spreek ik met mensen die de wolf hebben gezien. Of dénken te hebben gezien. Was het wel echt een wolf?

Aflevering 2 – In het spoor van de spoorzoeker

Sinds de wolf is teruggekeerd trekken dagelijks vele dauwtrappers naar de natuurgebieden van ons land, hopend op een ontmoeting met het beest. En anders een oogopslag. Of een glimp. Maar als dat niet lukt, dan is een drol ook een succes. In aflevering 2 ga ik samen met een aantal ervaren spoorzoekers op zoek. Op zoek naar drollen en pootafdrukken. En heel misschien: de wolf.

Aflevering 3 – De grote boze mens

De wolf is thuis in Nederland. De wolf houdt flink huis in Nederland. De wolf moet ook eten! Wild. Zwijn en Ree. En soms een schaapje. Of twee. Maar blijft het daarbij? In aflevering 3 ga ik op bezoek bij de grote boze mens. Welke mensen zijn er boos? En op wie?

Aflevering 4 – Natuurgebied, hier wel en daar niet

Sommigen hadden hem ooit en anderen nog nooit gezien. In aflevering 4 loop ik tegen de grenzen van de natuur. Omheining en hekken: voor of tegen de wolf? Grenzen worden met hand én tand verdedigd. Wie mag er binnenkomen en wie moet buiten blijven?

%d bloggers like this: