Willens en Wetens de Wolf

2021-2022, audio series

‘Willens en Wetens de Wolf’ is een vierdelige serie audio essays.

Na meer dan een eeuw afwezig te zijn geweest, vestigde de wolf zich in 2011 eindelijk weer in Nederland. De publieke opinie over de wolf is altijd verdeeld geweest en is dat nog steeds. Er worden vragen gesteld: is de wolf een welkome aanvulling op, en mogelijk de redder van ons verslechterende ‘natuurlijke’ ecosysteem? Of is er in dit kleine landje geen plaats meer voor grote roofdieren? En in bredere zin: hoe kunnen we samenwonen met de natuur? Wie bepaalt de grenzen tussen de leefgebieden van mensen en dieren?

In ‘Willens en Wetens de Wolf’ kijken wolven door de ogen van mensen. En mensen door de ogen van wolven. We volgen de sporen van spoorzoekers en ga op zoek naar de échte, grote, boze… mens.

Deze serie is opgenomen en gemonteerd door Josje Hattink. De mixage en nabewerking is gedaan door Maud van Maarsseveen.

Mede mogelijk gemaakt door: CBK Rotterdam, Mondriaan Fonds en Stichting Droom en Daad.

Afl. 1 Nog nooit gezien

De wolf is een bijzonder groot, maar ook bijzonder onzichtbaar roofdier in het Nederlandse natuurlandschap. Wie er een ziet heeft geluk! Of toch niet? In aflevering 1 ‘Nog Nooit Gezien’ spreekt Josje met een aantal mensen die de wolf hebben gezien. Of dénken te hebben gezien. Was het wel echt een wolf?

Afl. 2 In het spoor van de spoorzoekers

Sinds de wolf is teruggekeerd trekken dagelijks vele dauwtrappers naar de natuurgebieden van ons land. Hopend op een ontmoeting met het beest. En anders een oogopslag. Of een glimp. Maar als dat niet lukt, dan is een drol ook een succes.
In aflevering 2 gaat Josje samen met een aantal ervaren spoorzoekers op zoek. Op zoek naar drollen en pootafdrukken. En heel misschien: de wolf.

Afl. 3 De Grote Boze Mens

De wolf is thuis in Nederland. De wolf houdt flink huis in Nederland. De wolf moet ook eten! Wild. Zwijn en Ree. En soms een schaapje. Blijft het daarbij? In aflevering 3 gaat Josje op bezoek bij de grote boze mens. Welke mensen zijn er boos? En op wie?

Afl. 4 Natuurgebied, Hier Wel En Daar Niet

Sommigen hadden hem ooit en anderen nog nooit gezien. In aflevering 4 loopt Josje tegen de grenzen van de natuur. Omheining en hekken. Voor of tegen de wolf? Grenzen worden met hand én TAND verdedigd. Wie mag er binnenkomen en wie moet buiten blijven?

%d bloggers like this: